Uddeling af priser 2010

SAS-direktør og 83-årig pilot hædret

Danske Flyvejournalister uddelte i december 2010 Luftfartspokalen til koncerndirektør John Dueholm. Ellehammer Prisen gik til den 83-årige pilot og pionér Jens Toft.

Danske Flyvejournalister hædrede 3. december 2010 koncerndirektør John Dueholm, SAS, med Luftfartspokalen for en usædvanlig indsats til gavn for dansk flyvning og luftfart og for at bevare optimismen i en krisetid.

031210-0002.jpg-for-web-normal

“Prismodtageren har karakteriseret sig selv som en aggressiv realist. Venner og kolleger siger om ham, at han er den fødte optimist. Også når der ikke er grund til det. Det er både hans styrke og svaghed,” sagde flyvejournalisternes formand Ejvind Olesen ved overrækkelsen af prisen.
Prisoverrækkelsen fandt sted i forbindelse med klubbens traditionsrige julearrangement i Vilhelm Lauritzen terminalen i Københavns Lufthavn. Arrangementet var samtidig en markering af klubbens 75 års jubilæum – lidt på forskud, for jubilæet er officielt først i 2011.

Danske Flyvejournalisters Klub er stiftet 1936 og har bl.a. til formål at virke for luftfartens fremme og støtte dansk flyvnings anseelse. Luftfartspokalen er blevet uddelt siden 1948 som en hædersbevisning for en særlig indsats på flyvningens område. Blandt tidligere prismodtagere er kronprins Frederik, Simon Spies, Gunnar ”Nu” Hansen, Jan Carlzon og Jørgen Lindegaard.

Fem årtiers pionerarbejde
Ellehammer Prisen 2010 gik til den 83-årige pilot og pioner Jens Toft fra Højmark, Lem. Han er blandt andet medstifter af KZ og Veteranflyklubben samt Dansk Veteranflysamling, der i dag hedder Danmarks Flymuseum.

Den 83-årige flypionér Jens Toft modtog Ellehammerprisen. Den blev overrakt af Jens Langergaard fra klubbens bestyrelse. Foto: Bjarne Lüthcke

Den 83-årige flypionér Jens Toft modtog Ellehammerprisen. Den blev overrakt af Jens Langergaard fra klubbens bestyrelse. Foto: Bjarne Lüthcke

“Årets modtager har på mange områder gjort et pionerarbejde til gavn for flyveglæden. Og han har gjort de i snart fem årtier. Han er en ældre herre, har over 3.000 flyvetimer og er stadig aktiv pilot,” sagde Jens Langergaard, bestyrelsesmedlem i Danske Flyvejournalisters Klub, ved prisoverrækkelsen.

Ellehammer Prisen er indstiftet 1992. Den er opkaldt efter den danske flyvepionér Jacob Chr. Ellehammer, som i 1906 gennemførte den første flyvning i Europa. Blandt tidligere modtagere af er luftkaptajn Stefan Rasmussen, pilot og professor Niels Egelund og kunstner og pilot Simone Aaberg Kærn.

031210-0005.jpg-for-web-normal

Ærespris til klubbens formand
I forbindelse med julearrangementet blev der endvidere uddelt en ærespris til klubbens formand siden 2000, Ejvind Olesen, for den store indsats han har gjort for at udbrede kendskabet til dansk luftfart.